Ruimte is iets wat we meer ervaren als echt kunnen zien. Pas als we meerdere standpunten innemen vormen we ons een beeld van de ruimte waarin we zijn. Zoals wetenschappers en kunstenaars in het verleden al hebben opgemerkt is op die manier ruimte ook verbonden met tijd. Daarnaast wordt ruimte ook wel gebruikt als een mentale metafoor: ruimtelijkheid als een weerspiegeling van de geestelijke binnenwereld.

Met zijn abstracte schilderijen onderzoekt Roland Aalbers de mogelijkheden van ruimtelijkheid op het platte vlak. Door middel van licht, kleurgebruik, verfdikte en het ontbreken van perspectief ontstaat een vervreemdende ruimte- en tijdsbeleving.
De kleuren zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en gaan zo een dialoog aan met de ruimtelijkheid. De schilderijen zijn vaak opgebouwd uit eenvoudige geometrische vormen.

Zijn muzikale achtergrond als klassiek geschoold pianist is misschien niet meteen zichtbaar, maar speelt wel een rol. Zo is de abstractie en het tijds element van muziek aanwezig in zijn schilderijen.

Daarnaast zijn er invloeden vanuit architectuur en het constructivisme zichtbaar.